screenshot-nos nl 2015-05-13 11-19-15

Foto: still van 20 uur journaal van 12 mei 2015 (CC)

Afgelopen dinsdag lieten zorgvragers en zorgaanbieders die zich kwaad maken om de chaos bij de SVB, zich horen in Den Haag. In een protestmars liepen zij van het Centraal Station in Den Haag naar het Spui waar zij zich lieten horen aan de politiek en de media. Deze demonstratie, georganiseerd op de Dag van de Verpleging, werd georganiseerd door Pgb Nu, in samenwerking met de Nationale Hulpgids en de Zorgprofessional.

De beweegredenen van de aanwezigen logen er niet om: ‘’het hele jaar nog geen salaris gehad’’, vertelt één van de deelnemers. ‘’Ik red het nu nog met een wat minder luxe levensstijl en door hulp van vrienden, maar binnenkort is het gewoon op’’, vreest ze. Vanuit een andere hoek klinkt: ‘’Mijn hulp kan haar rekeningen niet eens meer betalen, en dat met vier kinderen’’. Een trieste en onhoudbare situatie vinden de protesteerders.

Na de protestmars overhandigde organisator Jacqueline Woudenberg de petitie ‘Weg met de chaos’ aan Tweede Kamerleden Mona Keijzer (CDA), Henk van Gerwen (SP) en Henk Krol (50Plus). Van Gerwen (SP) is de hoop in Van Rijn verloren, en heeft weinig hoop in een goede afloop. ‘’Hij heeft nu al voor de zoveelste keer gezegd dat hij het gaat oplossen, en nu houden we hem eraan’’, vertelt Van Gerwen stellig. Krol (50Plus) weet het goed gemaakt: ‘’Laat Van Rijn maar een paar maanden zijn salaris inhouden, dan is de situatie zo opgelost’’. Ook Mona Keijzer van het CDA vindt dat het zo niet langer verder kan. Zij vindt dat Van Rijn moet komen met een structurele, houdbare oplossing. ‘’Het probleem groeit nog steeds elke dag’’.

Directe uitbetaling van 70% van de achterstallige uitbetalingen, dat eisen de protesteerders. Het is afwachten hoe Van Rijn zal reageren op deze stem vanuit de protesteerders en de politiek.